Paul Simon and Sting: On Stage Together

Mar
22
2015
Amsterdam, NL
Ziggo Dome
Share
Paul Simon & Sting...

Bij aankomst in de Ziggodome oogt het podium al alsof er vanavond twee oude vrienden op het podium staan. Eén microfoon staat hoog op de standaard en, een stuk lager afgesteld, een tweede ernaast. Paul Simon en Sting traden in 2013 voor het eerst samen op in het kader van een benefiet avond. Dit beviel zo goed, dat een jaar later de Noord-Amerikaanse tournee van de twee oude vrienden begon. In het voorjaar van 2015 wordt de Ziggodome aangedaan. De twee bands van de singer-songwriters zijn samengevoegd. Het resultaat is een drie uur durende vibrante mix met hits, hits en nog meer hits.

De heren openen meteen met enkele nummers samen. Begeleid door de 16 man sterke band begint het duo met het sfeervolle ‘Brand New Day’. Soepeltjes wisselen Simon en Sting de verschillende regels uit het nummer af. Verspreid over de avond zingen de heren enkele nummers samen om vervolgens een klein blok solo te doen. Sting is de meer charismatische performer. Nummers van The Police, en ook het solo werk, kennen een sfeervolle opbouw met knallende climaxen. Een swingende ‘Roxanne’ wordt halverwege aangevuld met een cover van ‘Ain’t No Sunshine’. ‘Englishman in New York’ schittert met een klarinet begeleiding. Paul Simon vult dit mooi aan met zijn roots geluid. ‘Me And Julio Down The Schoolyard’ krijgt een plezierig New Orleans jasje. Swingende nummers als ‘Diamonds On The Sole Of Her Shoes’ en het basloopje van ‘You Can Call Me Al’ krijgen iedereen aan het dansen. Het hoogtepunt van Simon zijn solo werk is een zwoele versie van bluesklassieker ‘Mystery Train’.

Wanneer beide heren samen staan te zingen krijg je het idee dat dit duo al jaren mee draait. Verscheidene nummers lijken als duet geschreven. De stem van Simon past perfect bij ‘Fragile’. Omgekeerd wordt het hoogtepunt van de avond gevormd door Sting die de opening van ‘Bridge Over Troubled Water’ doet. Het zijn deze momenten die de avond extra speciaal maken. Dankzij de uitgebreide band die regelmatig accenten plaatst met uiteenlopende instrumenten wordt elk lied naar een hoger niveau getild.

Met het samenvoegen van twee bands bestaat het gevaar dat nummers te groot ingezet worden terwijl ze in kleine versies veel beter tot hun recht zouden komen. Paul Simon en Sting vliegen vanavond verscheidene malen langs deze subtiele grens, maar overschrijden deze nooit. De heren laten zien dat deze aanpak ook veel muzikale spanning en klasse kan opleveren. Het is een mooi duo om naar te kijken. Sting staat groot en machtig met zijn prachtige baard achter zijn hoge microfoon. Paul Simon staat iets verlegen, maar met net zo veel plezier, als kleiner jochie naast de grote man. Je ziet ze al samen spelen als buurjongens. Dat ze dan kunnen putten uit een complete popgeschiedenis maakt dat je van de ene knallende hit zo naar de volgende door kan schuiven. Pure klasse!

(c) Podium Info by Karst Jaarsma
Comments
0

PHOTOS

img
img
img
img